Kahramanmaraş Deprem Raporu Açıklandı: Türkiye Tarihinin En Büyük Felaketi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kahramanmaraş Deprem Raporu Açıklandı: Türkiye Tarihinin En Büyük Felaketi
Abone ol
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 ve Hatay merkezli 20 Şubat 2023 depremleri, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük felaketi olarak kayıtlara geçti. Resmi raporlara göre, depremler can kaybı, yıkım ve ekonomik etkiler bakımından büyük bir felakete yol açtı ve afetin yaralarını sarmak için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor.

Depremler, 120 bin kilometrekarelik bir alanı kapsayarak 14 milyondan fazla insanı etkiledi. Can kaybı 53.737 olarak açıklanırken, 107.213 kişi yaralandı. 3,5 milyondan fazla insan bölgeden tahliye edilmek zorunda kaldı. 2.337.455 binadan 39.466’sı tamamen yıkılırken, 21.175 bina acil yıkım gerektiren durumda, 199.967 bina ağır hasarlı ve 43.698 bina orta hasarlı olarak tespit edildi. Ekonomik olarak, depremlerin Türkiye ekonomisine maliyeti 103,6 milyar dolar olarak hesaplanırken, kayıpları telafi etmek için yaklaşık 75 milyar dolarlık kamu harcaması yapıldığı bildirildi.

Konut ve Altyapı Çalışmaları

Depremzedelerin barınma ihtiyacını karşılamak için yapılan çalışmalar çerçevesinde, 391.245 hak sahibinden 201.431’ine konutlar teslim edildi. Deprem bölgesinde içme suyu, kanalizasyon, enerji, haberleşme ve ulaşım altyapısının yenilenmesi için yoğun çaba harcanıyor. Altyapı projeleri için ayrılan kaynaklar hızla artırıldı:

  • 81,5 milyar TL içme suyu ve kanalizasyon onarımları için,
  • 18,8 milyar TL elektrik dağıtım şebekesi ve enerji altyapısı için,
  • 12,7 milyar TL karayolu ve otoyollardaki hasarın giderilmesi için,
  • 18,6 milyar TL demiryolu hatlarının onarımı için,
  • 8 milyar TL Hatay ve Malatya havalimanlarının onarımı için harcandı.

Eğitim ve Sağlık Yatırımları

Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yeniden yapılandırılması için büyük yatırımlar yapıldı.

  • 24,1 milyar TL yeni dersliklerin inşası için harcandı.
  • Depremzede öğrencilere 23.105 öğrenciye 2023 yılında öğrenim kredisi bursu verilirken, 2024 yılında17.791 öğrenciye toplam 1,4 milyar TL burs sağlandı.
  • 2025 yılı için 35,2 milyar TL sağlık tesisleri ve hastanelerin yapımı, güçlendirilmesi ve onarımlarına ayrıldı.

Ekonomi ve KOBİ Destekleri

Bölge ekonomisinin yeniden canlanması için çeşitli destek programları uygulamaya alındı.

  • 60.673 işletmeye toplam 20 milyar TL destek verildi.
  • 7.437 işletmeye2,53 milyar TL kredi sağlandı.
  • 27.202 esnafa Halkbank tarafından 6,37 milyar TL faiz indirimli kredi kullandırıldı.

Sosyal ve Kültürel Projeler

Depremden etkilenen kırılgan gruplara yönelik sosyal koruma projelerine 82,3 milyon TL harcandı. Ayrıca, kültürel mirasın korunması amacıyla 5,25 milyar TL yatırım yapılarak müzeler ve kültürel varlıkların onarımı gerçekleştirildi.

Bu kapsamlı çalışmalar, Kahramanmaraş ve diğer afet bölgelerindeki zararları telafi etmek, yeniden yapılandırma ve yaşam standartlarını yükseltmek için hızla sürdürülüyor.

Kaynak:Haberhanesi

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kahramanmaraş'ta Kar Nedeniyle Mahsur Kalan Hasta Kadın KurtarıldıÖnceki Haber

Kahramanmaraş'ta Kar Nedeniyle Mahsur Ka...

Kahramanmaraş’ta Bağımsızlık Ruhu! 12 Şubat Kutlamaları BaşlıyorSonraki Haber

Kahramanmaraş’ta Bağımsızlık Ruhu! 12 Şu...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar