© Haber Hanesi 2014 - 2025

Mersin’de zehirli deniz kestaneleri dalış etkinliğiyle tespit edildi

Kentin turizm beldelerinde dalış yapan ekip, 34 uzun dikenli zehirli deniz kestanesi tespit etti

MERSİN (AA) Doğu Akdeniz'in önemli turizm yerlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde, istilacı türdeki uzun dikenli zehirli deniz kestanelerinin tespiti için dalış etkinliği düzenlendi.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas öncülüğünde, sahil şeridinin doğal ve yapay resiflerinde popülasyon oluşturan uzun dikenli deniz kestanelerinin incelenmesi için proje başlatıldı.

Proje koordinatörü Ayas ile Slow Fish Mersin ekibinden dalgıçlar, turizm beldeleri Narlıkuyu ve Kızkalesi arasındaki 2 alanda dalış yaptı.

Ekip, 10 metre derinlikte zehirli iğneleri olduğu tespit edilen 34 deniz kestanesi topladı.

"Bu dikenler bir insana battığı zaman ciddi yaralanmalara sebep olabiliyor"

Ayas, gazetecilere, istilacı olan türün zehirli olduğunu belirterek, "Uzun dikenli deniz kestanesinin dikenlerinin içerisinde zehir var. Bu dikenler bir insana battığı zaman ciddi yaralanmalara sebep olabiliyor. Biz bunların hem ekosistem ile biyoçeşitliliğe hem de sosyal anlamda turizm ve ekonomik alandaki etkilerine bakmak için projeyi yürütüyoruz. Toplam 18 metrekarelik alanda 34 deniz kestanesiyle karşılaştık. Temizlenen bu alanlarda tekrar sayımlar yapacağız." diye konuştu.

Türün Kızıldeniz'den geldiğini değerlendirdikleri aktaran Ayas, projeyle zehirli olan uzun dikenli deniz kestanesinin Akdeniz kıyı ekosistemine etkisini belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

Ayas, türün sahil kesiminde bulunmasının insan sağlığı ve turizm açısından risk oluşturduğunu belirtti.

Slow Fish Mersin ekibinin sözcüsü Ezgi Biçer Uçar, "Bugün uzun dikenli deniz kestanesi dalışı gerçekleştirildi. İlerleyen günlerde de aslan balığı üzerine de bir dalış etkinliğimiz olacak. Biz, bu türdeki kestanenin insanlar tarafından tüketilmesini sağlayarak istilacı türlerle mücadele etmeyi planlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


İlginizi Çekebilir

Şehitkamil’de Kadınların El Emeği Göz Kamaştırdı: 550 Eser Sergilendi

Şehitkamil Belediyesi Aile Merkezlerinde eğitim gören kadınların 8 ay süren eğitimlerin sonunda ortaya çıkardığı eserlerden oluşan El Sanatlar Sergisi, yoğun katılımla açıldı. 550 eserden oluşan sergi büyük beğeni aldı.

KİÜ Öğrencileri TUSAŞ’ta Geleceğin Havacılık Uzmanları Olarak Yetişiyor

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu öğrencileri, “İşletmede Mesleki Eğitim Programı” kapsamında havacılık ve savunma sanayiinin öncü kuruluşu TUSAŞ’ta uygulamalı eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor.

Çimko’dan enerji dönüşümü ve alternatif yakıt kullanımına yönelik adımlar: Alternatif yakıt oranını 5 yılda %63 arttırdı

Çimko, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nda enerji dönüşümü ve karbon yönetimi alanındaki uygulamalarına ve performans göstergelerine yer verdi. Alternatif yakıt tedarikinde biyokütle içeriğine sahip atıklarla birlikte yüksek kalorifik değere sahip atıkları öncelikli olarak tercih eden Çimko’nun, 2025 yılında fabrikalara ait ağırlıklı ortalama alternatif yakıt ısıl ikame oranı yüzde 17,2 seviyesine ulaşırken, bu oran 2020 baz yılına kıyasla yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi. 

Şehitkamil’de 3 Mahalleye Yeni Sosyal Tesis Müjdesi

Şehitkamil Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Atalar, Battal ve Işıklı mahallelerinde yapımına başlanan sosyal tesislerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Dülük Antik Taş Ocağı'nda Muhteşem Defile! Tarih ve Moda Buluştu

Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 3. Moda ve Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Cosplay ve Sürrealizm Defilesi, Dülük Antik Taş Ocağı’nın eşsiz atmosferinde büyük ilgi gördü. Tarihi dokunun sanatla buluştuğu etkinlikte, genç tasarımcıların özgün çalışmaları izleyenlerden tam not aldı.

AKEDAŞ’ta Bayram Coşkusu: Çalışanlar ve Yöneticiler Bayramlaştı

Kurban Bayramı dolayısıyla AKEDAŞ tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı, kurum çalışanlarını ve yöneticilerini bir araya getirdi. AKEDAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen programda, bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hep birlikte yaşandı.

TÜM HABERLER