Osmaniye Fıstığı Müzesi resmi açılış için gün sayıyor
GÜNDEMYer fıstığı şeklindeki mimarisiyle dikkat çeken müze, ocak ayında ziyaretçi kabul etmeye başlayacak İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Gizlice: ”Bu müze ile hem ilimizin, hem de ilimizle özdeş yer fıstığımızın düzgün tanıtılacağını umuyoruz”
OSMANİYE (AA) MUZAFFER ÇAĞLIYANER Türkiye'de yer fıstığı üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Osmaniye'de kurulan "Osmaniye Fıstığı Müzesi" ocak ayında resmi açılışının ardından ziyaretçi kabulüne başlayacak.
İl Genel Meclisi tarafından projesi hazırlanan ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansınca (DOĞAKA) finanse edilen Osmaniye Fıstığı Müzesi'nde, ürünün ekiminden tüketimine kadar olan süreç bal mumu heykeller, görsel sunumlar ve fotoğraflar yer alacak.
Yer fıstığı üretiminin yüzde 40'ının, işlenmesinin ise yüzde 99'unun yapıldığı Osmaniye'de kurulacak müzeyle hem kentin hem de ürünün daha fazla tanıtımı hedefleniyor.
Osmaniye İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Gizlice, AA muhabirine yapımı tamamlanan müze hakkında bilgi vererek, DOĞAKA ile ortak yürüttükleri projenin 4 milyon 100 bin liraya mal olduğunu söyledi.
Bütçenin yüzde 70'inin DOĞAKA tarafından karşılandığını dile getiren Gizlice, "Bu müzeyi yapmaktaki amacımız, hem Osmaniye'nin hem de Osmaniye fıstığının tanıtımını bir arada yapabilmek. Güzergah olarak üniversitemizin yolu üzerini seçmemizin nedeni ise Osmaniye'ye dışarıdan gelenlerin en çok kullandığı güzergahın burası olması. Özel İdare'ye ait bir arsanın üzerine inşa ettik ve 1 yılın ardından yapımının sonuna geldik." dedi.
Müzede, yer fıstığının ekilmesinden sofraya olan serüveninin görsellerle anlatılacağını aktaran Gizlice, şunları söyledi:
"Müzemizde yer fıstığının serüvenini anlatan bal mumu heykeller, Osmaniye'de yer fıstığının tarihçesini anlatan görseller ve fıstık çeşitlerinin anlatıldığı sunumlar yer alıyor. Müzemizde ayrıca bir kafeteryamız ve yöresel ürünlerin satılacağı bir satış ofisimiz olacak. Buraya gelen ziyaretçilerimiz hem fıstığın tohumdan ekilmesine, toplanmasından işlenmesine kadarki süreci sesli görsellerle birebir yaşayabilecek. Ayrıca tüm ziyaretçilerimize hatıra olsun diye bir bilet vereceğiz. Biletin üzerinde Osmaniye’de nereye gidilebilir, ne yapılabilir gibi bilgiler yer alacak. Bu da Osmaniye'nin tanıtımına katkı sunacak. Müzemizi kabuklu yer fıstığı şeklinde dizayn ettik. Görsel açıdan da oldukça dikkat çekici bir eser meydana getirdik."
Müze açılışa hazır
Yapımına 2020 yılının kasımında başlanan müzenin bittiğini ve açılışa hazır hale geldiğini belirten Gizlice, "Müzemizi ocak ayı içinde ziyarete açmayı planlıyoruz. Şu an çok küçük eksiklerimiz var ama bu eksiklikler açılışımıza engel olmayacak türden. Şimdi bile açabiliriz ancak biz her şeyin tamamlanmış ve hazır halde müzeyi ziyarete açmayı istiyoruz. Ocak ayı içinde müzemizi açacağız. Bildiğim kadarıyla bir ilin sembolünü taşıyan mimaride yapılmış ilk müze. Biz de zaten Osmaniye'mize bir ilki kazandırmak istedik ve bunu da kazandırdık. Bir çok insan yer fıstığını ağaçta yetişen bir ürün zannediyor. Bu müze ile hem ilimizin, hem de ilimizle özdeş yer fıstığımızın düzgün tanıtılacağını umuyoruz." ifadelerini kullandı.
İlginizi Çekebilir
Çimko’nun 2024 Sürdürülebilirlik Raporu’na Stevie® Awards’tan Bronz Ödül
Çimko’nun "2024 Sürdürülebilirlik Raporu", uluslararası iş dünyasının ödül programlarından biri olan 23. Uluslararası İş Ödülleri’nde (The 23rd Annual International Business Awards®) "En İyi Sürdürülebilirlik Raporu" kategorisinde Bronz Stevie® Ödülü’ne layık görüldü.
30 Ağustos’un kadın kahramanları SANKO Üniversitesi’nde anıldı
SANKO Üniversitesi’nde 30 Ağustos Zafer Bayramı töreni düzenlendi. Programda Milli Mücadele’nin kadın kahramanları ve fedakârlıkları anlatıldı.
Başkan Dr. Yıldırım’dan 30 Ağustos Vurgusu: “Vatan Sevgisinin En Güçlü Yansıması”
Anadolu Sağlık İşletmeleri Derneği (ASİD) Genel Başkanı Dr. Yusuf Ziya Yıldırım, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Şehitkamil Turnuvası’nda Büyük Heyecan: Gaziantep Basketbol Sahaya Çıkıyor
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Şehitkamil Turnuvası kapsamında 29 Ağustos Cumartesi günü Gaziantep Basketbol ile Mersin Spor Kulübü arasında oynanacak karşılaşma öncesinde düzenlenecek kortej yürüyüşüne ve mücadeleye tüm Gazianteplileri davet etti.
Prof. Dr. Perihan Öztürk, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Hasta Kabulüne Başladı
Cilt Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Perihan Öztürk, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
Şehitkamil’de “Her Dilimde Vefa” Büyüyor: Şekabel Baklava Yeni Noktalarda
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın “Her Dilimde Vefa” sloganıyla hayata geçirdiği Şekabel Baklava, Kuzeyşehir ve Gazikent bölgelerinde de hizmet vermeye başladı.