© Haber Hanesi 2014 - 2025

Türk kıyılarının ”yeni muhafızı”nın performansı AA ekibince görüntülendi

”Mavi Vatan”da düzensiz göç, kaçakçılıkla mücadele, arama kurtarma ve denizden güvenlik operasyonlarında kullanılmak üzere üretimine başlanan 122 sahil güvenlik botundan ilki göreve hazır hale getirildi ARES Tersanesi Planlama ve Projeler Müdürü Onur Yılmaz: ”Diğer botlar için de üretime başlandı. 2 ayda 6 bot teslim ederek projeyi 4 yılda tamamlamayı planlıyoruz. Projenin ilave ek siparişlerle 200’e doğru gitmesini ön görüyoruz” ”Türkiye’nin bütün kıyı şeritlerinde, sığ sularda yüksek harekat kabiliyetine sahip olarak tasarlandı. Tatlı sularda, bir metre derinliğindeki sularda dahi görev yaparak, kendini kanıtlayacaktır”

ANTALYA (AA) HATİCE ÖZDEMİR TOSUN Türk kıyılarının güvenlik ihtiyaçlarında kullanılmak üzere Antalya'da üretilen özgün ve yerli tasarım sahil güvenlik botunun, denizdeki performansı Anadolu Ajansı (AA) ekibi tarafından görüntülendi.

Savunma ve gemi inşa sanayisi tarafından Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğünün kullanımı için tedarik edilecek 122 kontrol botu için seri üretim başladı.

Antalya'da Serbest Bölgede faaliyet gösteren ARES Tersanesince yürütülen projede, ilk bot için liman/seyir testleri ile yapısal testler yapıldı ve son aşama olan operasyonel test aşamasına geçildi.

Göreve hazır hale gelen yerli botun, denizde sığ kıyılardaki başarılı performansı AA ekibince görüntülendi.

İki iç dizel motor ve su jetleri ile karbon takviyeli gelişmiş kompozit kullanılarak vakum infüzyon teknolojisiyle üretilen bot, "Mavi Vatan"da düzensiz göç, kaçakçılıkla mücadele, arama kurtarma ve denizden güvenlik operasyonlarında kullanılacak.

12 metre boyundaki ARES 35 FPB (Fast Patrol BoatSüratli Devriye Botu) azami 35 knot sürat ve 160 deniz mili menzile sahip.

Botlar Türk Loydu norm ve kurallarına göre inşa edilerek, Türkiye'nin tüm kıyı bölgelerinde faaliyet gösterecek.

2 ayda 6 bot teslim edilecek

ARES Tersanesi Planlama ve Projeler Müdürü ve kontrol botu projesi yöneticisi Onur Yılmaz, AA muhabirine, firmaları ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında imzalanan 122 Kontrol Botu Sözleşmesi kapsamında serinin ilk botunu başarıyla tamamladıklarını söyledi.

Yılmaz, yaklaşık bir yıllık tasarım geliştirme faaliyetlerinin ardından bu yıl ocakta üretime başladıklarını ve ilk projeyi nisanda denize indirdiklerini dile getirerek, bugüne kadar da botun çeşitli testlere tabi tutulduğunu kaydetti.

Botun 2 aylık süreyle Antalya'dan yola çıkıp Karadeniz'e kadar giderek çalışmalara katılacağını aktaran Yılmaz, "Diğer botlar için de üretime başlandı. 2 ayda 6 bot teslim ederek projeyi 4 yılda tamamlamayı planlıyoruz. Projenin ilave ek siparişlerle 200'e doğru gitmesini ön görüyoruz." dedi.

Yılmaz, tüm botların da aynı özellikte olacağını ancak kullanıcılardan ilave görüşler gelmesi durumunda özelliklerinde farklılık olabileceğini ifade etti.

Botun Türk kıyılarında görev alacağını belirten Yılmaz, "Türkiye'nin bütün kıyı şeritlerinde, sığ sularda yüksek harekat kabiliyetine sahip olarak tasarlandı. Tatlı sularda, bir metre derinliğindeki sularda dahi görev yaparak, kendini kanıtlayacaktır." ifadelerini kullandı.



İlginizi Çekebilir

Anadolu Kilimleri Tuvalde Yeniden Hayat Buluyor: Seda Kılıç’ın Özgün Sanat Tekniği

Geleneksel Anadolu kültürünü modern tuval resmiyle buluşturan sanatçı Seda Kılıç, her biri uzun, yorucu, yoğun ve titiz bir çalışma sürecinin ürünü olan özgün eserleriyle adından söz ettiriyor. Alaylı bir sanatçı olarak kendi geliştirdiği özgün tekniklerle dikkat çeken Kılıç, zanaat ile sanatı harmanladığı "Kilimnâme" koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nin çocuk sağlığı kadrosuna yeni uzman

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Ersan Can, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.

TEKNOFEST'te Ortaokul Öğrencilerinin Gurur Gecesi! Dereceye Girenler Belli Oldu

TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in yürütücülüğünü üstlendiği “İnsanlık Yararına Teknolojiler Yarışması”nın Ortaokul Seviyesi’nde dereceye giren takımlar ödüllendirildi.

İstanbul Başakşehir’de okulda korkutan saldırı: 8 öğrenci bıçakla yaralı

İstanbul Başakşehir’de bir ortaokulda bıçaklı saldırı yaşandı. 15 yaşındaki F.M.’nin saldırısında 8 öğrenci yaralandı, 3 öğrencinin durumu ağır.

SANKO Holding Başkanı Konukoğlu, TEKNOFEST’te Gençlerle Buluştu

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2026 kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda düzenlenen festival alanını ziyaret ederek öğrencilerle bir araya gelip projelerini dinledi 

TEKNOFEST Güneydoğu’da önemli buluşma: SANKO Holding’den Milli Teknoloji Hamlesi vurgusu

TEKNOFEST’in ana paydaşlarından SANKO Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, TEKNOFEST Güneydoğu kapsamında Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndaki festival alanında, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ve BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar’ı ağırladı.

TÜM HABERLER