BAKANLIK KAHRAMANMARAŞ'LI FİRMALARI İFŞA ETTİ
GÜNDEMTarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı kontroller sonrası sattığı gıda ürünlerinde tağşiş ve taklit yapıldığı kesinleşen firmalar açıklandı. Firmalar bakanlık tarafından ifşa edildi. İfşa edilen firmalar arasında Kahramanmaraş’ta üretim yapan 8 firmada bulunuyor.
Kahramanmaraş’ta özellikle gıda sektöründe yaşanan sahtekarlığın büyük bölümünü döner satan 4 firma oluşturdu. Bu firmaları Ayçiçek yağı, kasap, şekerci ve süt ve süt ürünleri üretimi yapan firmalar takip etti.
Kahramanmaraş’ki ifşa edilen firmaların ürünler arasında döner, fıstık ezmasi, tereyağ ve bir kasapta akılalmaz sahtekârlıklar tespit edildi.
İŞTE BAKANLIĞIN KAHRAMANMARAŞTA İFŞA ETTİĞİ FİRMALAR
Aksu Çırçır Prese Yağ iplik Tar.Hayv.Gıda San.ve Tic.ltd.Şti. (Pazarcık/K.MARAŞ) Dalsu Ayçiçek Yağı (Yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu (ayçiçek yağından başka tohum yağları tespiti) 17.12.2018
Keskes Döner - Murat GÜMÜŞKAŞIK/ İsmet Paşa Mahallesi Hükümet Caddesi No:8/E Dulkadiroğlu/K. MARAŞ - Döner Kanatlı Eti Tespiti
Öz Dürümcübaşı - Ahmet BERK/ İsmet Paşa Mahallesi Hükümet Caddesi Hisarhan Altı No: 12/B Dulkadiroğlu/K.MARAŞ - Et Kıyma Döner Kanatlı Eti Tespiti
Öztuğ Ocakbaşı - Turgut TOPLU/ Yenişehir Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi No:25/B Dulkadiroğlu/K.MARAŞ - Et Döner Kanatlı Eti ve Sakadat Tespiti
Yağmur Et Tanzim (Kamet) - Fatih KAZANCI/ Fevzipaşa Mahallesi Uzunoluk Caddesi No:6/A Dulkadiroğlu/K. MARAŞ - Kırmızı Parça Et Kanatlı Eti Tespiti
Ezmeci Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. (Dulkadiroğlu/KAHRAMAR AŞ) Akifoğlu Şekerleme Fıstık Ezmesi Boya/Gıda Boyası 29.04.2018
Sahi B in b o ğ a Süt v e Süt Ü rü nleri H id ayet A K S O Y K A H R A M A N M A R A Ş T ereyağı B itk ise l Y a ğ
TÜRKİYE GENELİNDE AKILALMAZ SAHTEKARLIK
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı kontroller sonrası sattığı gıda ürünlerinde tağşiş ve taklit yapıldığı kesinleşen firmalar açıklandı. Firmalar bakanlık tarafından ifşa edildi. Son tahlillerde 618 firmanın 1211 parti üründe taklit ya da tağşiş yaptığı tespit edildi. İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere bir çok şehirdeki denetimlerde rastlanan hileler tek tek açıklandı. Sahtecilik yapılan ürünlerin, 130’u İstanbul’da, 73’ü Ankara’da, 123’ü İzmir’de, 101’i Adana’da, 56’sı Diyarbakır’da ve 65’i Bursa’da bulundu.
Taklit ve tağşiş ürünler arasında zeytinyağı ve sucukta akılalmaz sahtekârlıklar tespit edildi. Öyle ki bir restoranın kullandığı köfte harcında domuz eti bile çıktı
LAHMACUNDA SAKATAT
İstanbul’daki birçok restoran ve market ürünlerinde at eti olduğu tespit edildi. Fatih’te bir restoranda ve Pendik’te bir markette satılan ‘dana kavurmada’ at eti tespit edildi. Çok sayıda lahmacun dükkanında kanatlı hayvan eti, sakatat kullanıldığı belirlendi. Beylikdüzü’nde satılan bir kahvede ilaç etken maddesi (Sildefanil) bulundu. Sancaktepe’deki birçok restoranda satılan ‘köfteden’ tek tırnaklı olarak bilinen at ve eşek çıktı. Gaziosmanpaşa’daki bir şirketin ‘dana eti’ olarak sattığı üründe tek tırnaklı ve kanatlı hayvan eti, Kadıköy’de satılan ‘dana kıymada’ da kanatlı hayvan eti tespit edildi.
DOMUZ ETİ YERİNE KANATLI HAYVAN ETİ
İzmir Urla’da ‘dondurulmuş domuz sosis’ satan bir şirketin ürününde kanatlı ve büyükbaş eti tespit edilirken, Manisa’daki bir dinlenme tesislerinin ‘dana etli orman kebabında’ ve Tekirdağ’da ‘köfte harcı’ satan bir dükkânda domuz eti bulundu. Adana’daki bir kebap lokantasındaki lahmacun kıymasında, at etine rastlandı.
İŞTE TAKLİT VE TAĞŞİŞ GIDA SATANLARIN TAM LİSTESİ
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Ülkemizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi, kişilerin sağlığının ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi amacıyla gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme ve dağıtımının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Bakanlık olarak büyük bir titizlikle yürütülmektedir.
İlginizi Çekebilir
Çimko’dan enerji dönüşümü ve alternatif yakıt kullanımına yönelik adımlar: Alternatif yakıt oranını 5 yılda %63 arttırdı
Çimko, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nda enerji dönüşümü ve karbon yönetimi alanındaki uygulamalarına ve performans göstergelerine yer verdi. Alternatif yakıt tedarikinde biyokütle içeriğine sahip atıklarla birlikte yüksek kalorifik değere sahip atıkları öncelikli olarak tercih eden Çimko’nun, 2025 yılında fabrikalara ait ağırlıklı ortalama alternatif yakıt ısıl ikame oranı yüzde 17,2 seviyesine ulaşırken, bu oran 2020 baz yılına kıyasla yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi.
Şehitkamil’de 3 Mahalleye Yeni Sosyal Tesis Müjdesi
Şehitkamil Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Atalar, Battal ve Işıklı mahallelerinde yapımına başlanan sosyal tesislerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Dülük Antik Taş Ocağı'nda Muhteşem Defile! Tarih ve Moda Buluştu
Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 3. Moda ve Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Cosplay ve Sürrealizm Defilesi, Dülük Antik Taş Ocağı’nın eşsiz atmosferinde büyük ilgi gördü. Tarihi dokunun sanatla buluştuğu etkinlikte, genç tasarımcıların özgün çalışmaları izleyenlerden tam not aldı.
AKEDAŞ’ta Bayram Coşkusu: Çalışanlar ve Yöneticiler Bayramlaştı
Kurban Bayramı dolayısıyla AKEDAŞ tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı, kurum çalışanlarını ve yöneticilerini bir araya getirdi. AKEDAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen programda, bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hep birlikte yaşandı.
Şehitkamil Belediyesi Haziran Meclisi’nde Gündem Yoğundu
Şehitkamil Belediyesi Haziran ayı Meclis Toplantısı’nın 1. birleşimi Başkan Vekili Hakan Aslansoy başkanlığında gerçekleşti. Gündemdeki 8 maddenin oybirliği ile komisyonlara sevk edildiği toplantıda gündem dışı 3 madde de gündeme alındı.
Şehitkamil’den Gençlere Tarih Yolculuğu: Ankara Gezisi Gerçekleşti
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın, kendisini makamında ziyaret eden Süleyman Şah Anadolu Lisesi öğrencilerine verdiği Ankara gezisi sözü yerine getirildi. Başkent’i görme fırsatı bulan öğrenciler, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna tanıklık eden tarihi mekanları ziyaret ederek unutulmaz bir deneyim yaşadı.