© Haber Hanesi 2014 - 2025

Depresyonun Gizemli Nedeni: DNA'daki 'Fosil Virüsler'

Bilim insanları, depresyon gibi psikiyatrik hastalıkların nedeni olarak insan DNA'sında bulunan antik virüsleri işaret ediyor. The Independent'ın haberine göre, King's College London'dan araştırmacılar, kadim enfeksiyonlardan kalan DNA dizilerinin beyinde bulunduğunu ve bunların şizofreni, bipolar bozukluk ve depresyon gibi hastalıklara yatkınlık oluşturabileceğini keşfettiler.

Genomumuzun yaklaşık %8'i, yüz binlerce yıl önceki viral enfeksiyonlardan kalan "İnsan Endojen Retrovirüsleri" (HERV) adı verilen DNA dizilerinden oluşuyor. Önceleri bu fosil virüslerin işlevsiz olduğu düşünülüyordu. Ancak, araştırmacılar HERV'lerin bulunduğu DNA bölgelerini ve potansiyel işlevlerini inceleyerek, ruh sağlığı sorunlarına katkıda bulunabileceklerini öne sürdü. Çalışmada, on binlerce kişinin genetik verileri ve 800 otopsi beyin örneği analiz edildi. Bazı genlerin HERV'lerin dışavurumunu etkilediği bulundu.

Psikiyatrik Bozukluklarla Bağlantı: Çalışma, insan beyninde bulunan belirli HERV dizilerinin psikiyatrik bozukluklara yatkınlığı artırabileceğini ortaya koyan ilk araştırma olma özelliğini taşıyor. King's College Psikiyatri, Psikoloji ve Nörobilim Enstitüsü'nden Dr. Timothy Powell, "Bu çalışma, eski viral dizilerin dışavurumunun modern insan genomunda psikiyatrik bozukluklara genetik yatkınlıkla nasıl ilişkilendiğini değerlendirmek için yeni bir yöntem kullanıyor." dedi. Powell, bu viral dizilerin insan beyninde beklenenden daha önemli roller oynadığını ve belirli HERV profillerinin bazı psikiyatrik bozukluklarla ilişkili olduğunu belirtti.

Genetik Bileşen: King's College araştırmacısı Dr. Rodrigo Duarte, psikiyatrik bozuklukların önemli bir genetik bileşene sahip olduğunu ve genomun birçok bölümünün bu duyarlılığa katkıda bulunduğunu ifade etti. Duarte, "Araştırmamızda, HERV'lere karşılık gelen genom bölgelerini inceleyebildik ve bu da psikiyatrik bozukluklarla ilişkili beş dizi tanımlamamıza yol açtı." dedi.

Ruh Sağlığı Araştırmalarında Yeni Ufuklar: ABD Northwell Health'teki Feinstein Tıbbi Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Douglas Nixon, "Bu eski virüslerin ve psikiyatrik bozukluklarla ilişkili genlerin daha iyi anlaşılması, ruh sağlığı araştırmalarında devrim yaratma ve bu durumları tedavi etmek veya teşhis etmek için yeni yöntemler geliştirme potansiyeline sahip." diye belirtti.

Bu çalışma, modern insan genomundaki antik viral dizilerin psikiyatrik bozukluklara yatkınlık yaratabileceğini ve ruh sağlığı araştırmalarında önemli bir yer tutabileceğini göstermektedir.

İlginizi Çekebilir

Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Elemanı Arş. Gör. Yeşim Köylüoğlu, Kurban Bayramı süresince değişen beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerinde önemli etkiler oluşturabileceğine dikkat çekerek bayramda dengeli beslenme uyarısında bulundu.

SANKO Üniversitesi’nden Hipertansiyon Uyarısı: İlaçlara Rağmen Düşmüyorsa Dikkat

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Uzm. Dr. Beyhan Tiryaki, hipertansiyonun dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen önemli bir hastalık olduğunu söyledi.

SANKO'dan Astım Hastalarına Bahar Uyarısı: İlaçlarınızı Aksatmayın

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapan Uzm. Dr. Haşim Karakuş, polen yoğunluğunun arttığı bahar mevsiminde astım ve alerjik hastalıklara bağlı şikâyetlerin de artış gösterdiğini söyledi.

Tekrarlayan Omuz Çıkığına Dikkat: Uzmanından Önemli Uyarılar

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Burçin Karslı, omuz ekleminin vücudun en hareketli, aynı zamanda da en sık çıkan eklemi olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. Mehmet Almacıoğlu SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Göreve Başladı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Almacıoğlu, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.

Mevsim Geçişlerinde Halsizliğe Dikkat: Uzmanından Altın Öneriler

SANKO Üniversitesi Hastanesi Uzman Diyetisyeni Meltem Demirci, mevsim geçişlerinde bedeni dinç tutmanın günlük yaşamı sürdürmede çok önemli rolü olduğunu söyledi.

TÜM HABERLER