İstanbul’da Türk basın ve fikir hayatına ışık tutan iki sergi açıldı
GÜNDEM
İSTANBUL (AA) Yeditepe Üniversitesinde "Osmanlı'da Fikir ve Düşünce Özgürlüğü: Çok Dilli Basının Merkezi İstanbul" ile "Tercümanı Ahval'den Günümüze Türk Basınında Fikir Akımı" adlı sergiler izlenime sunuldu.
Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bahçesinde açılan sergide, gazete ve dergi nüshaları yer aldı. Sergi, Yeditepe Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Enstitüsü Müdürü ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin ile İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belkıs Ulusoy Nalcıoğlu tarafından projelendirildi.
Serginin açılışına, İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Açılışta konuşan Dalan, İstanbul'un Osmanlı İmparatorluğu'na 400 yıldan uzun süre başkentlik yaptığını hatırlattı.
Serginin, çok milletli, iki imparatorluğun başkentliğini yapan İstanbul'un kitle iletişim araçlarının çeşitliliğini yansıttığını belirten Dalan, "Ülkenin resmi dili Türkçenin (Osmanlı Türkçesi) dışında yerel ve diğer dillerde yayımlanmış süreli yayınların tespitinin yapılması, devletin farklı etnik, dini, mezhepsel, ırki özelliklere sahip tebaasına yönelik hoşgörüsünü ortaya koymaktadır." ifadelerini kullandı.
"Tercümanı Ahval'den Günümüze Türk Basınında Fikir Akımı" isimli serginin de Osmanlı'dan bugüne Türk basınının fikir hayatına ışık tuttuğuna değinen Dalan, sergileri hayata geçiren Prof. Dr. Suat Gezgin ve emeği geçenleri tebrik etti.
"İstanbul, Türkiye'nin basın yayın başkenti"
Suat Gezgin de İstanbul'un Avrupa Birliği tarafından 2010'da "Avrupa Kültür Başkenti" seçildiğini ve yıl boyunca bu sıfatı taşımaya hak kazandığını hatırlattı.
Prof. Dr. Nalcıoğlu ile İstanbul'un aynı zamanda Türkiye'nin basın yayın başkenti de olduğunu vurgulayan iki proje hazırlamaya karar verdiklerini aktaran Gezgin, proje danışmanlarının da merhum tarih araştırmacısı, gazeteci Orhan Koloğlu olduğunu dile getirdi.
Gezgin, şunları kaydetti:
"Projelerimizden ilki Osmanlı dönemi İstanbul'unda Türkçenin yanı sıra pek çok farklı dildeki gazete ve dergileri içeren 'Çok Dilli Basının Merkezi: İstanbul' adını verdiğimiz projeydi. Proje kapsamında, yurt içi ve yurt dışındaki arşivlerin altını üstüne getirdik ve gördük ki İstanbul, Türkçe basın, Avrupa dilli basın ve Türkçe dışı yerel dilli basının çok sayıda örneğine ev sahipliği yapmış muazzam bir şehir. Bu sergi, işte tam da bu projeden ve araştırmamızdan hareketle doğdu. Sergi, Osmanlı döneminde Türkçenin yanı sıra 19 dildeki gazete ve dergilerden oluşuyor."
"Tercümanı Ahval'den Günümüze Türk Basınında Fikir Akımı" sergisinin ise "İstanbul Bir Kültür Başkenti" projesi kapsamında hayata geçirildiğini belirten Gezgin, bu serginin Türk aydınlarının çıkardığı ilk özel gazete ve modern Türk edebiyatının ilk yayın organı olan Tercümanı Ahval'den bugüne kadarki süreçte gelişen fikir gazeteciliğine ışık tuttuğunu vurguladı.
Her iki sergi de fakülte binasında sürekli açık kalacak.
İlginizi Çekebilir
Şehitkamil’de Kadınların El Emeği Göz Kamaştırdı: 550 Eser Sergilendi
Şehitkamil Belediyesi Aile Merkezlerinde eğitim gören kadınların 8 ay süren eğitimlerin sonunda ortaya çıkardığı eserlerden oluşan El Sanatlar Sergisi, yoğun katılımla açıldı. 550 eserden oluşan sergi büyük beğeni aldı.
KİÜ Öğrencileri TUSAŞ’ta Geleceğin Havacılık Uzmanları Olarak Yetişiyor
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) Airbus-TUSAŞ Havacılık Meslek Yüksekokulu öğrencileri, “İşletmede Mesleki Eğitim Programı” kapsamında havacılık ve savunma sanayiinin öncü kuruluşu TUSAŞ’ta uygulamalı eğitimlerine hız kesmeden devam ediyor.
Çimko’dan enerji dönüşümü ve alternatif yakıt kullanımına yönelik adımlar: Alternatif yakıt oranını 5 yılda %63 arttırdı
Çimko, 2025 Sürdürülebilirlik Raporu’nda enerji dönüşümü ve karbon yönetimi alanındaki uygulamalarına ve performans göstergelerine yer verdi. Alternatif yakıt tedarikinde biyokütle içeriğine sahip atıklarla birlikte yüksek kalorifik değere sahip atıkları öncelikli olarak tercih eden Çimko’nun, 2025 yılında fabrikalara ait ağırlıklı ortalama alternatif yakıt ısıl ikame oranı yüzde 17,2 seviyesine ulaşırken, bu oran 2020 baz yılına kıyasla yaklaşık yüzde 63 artış gösterdi.
Şehitkamil’de 3 Mahalleye Yeni Sosyal Tesis Müjdesi
Şehitkamil Belediyesi, ilçenin farklı noktalarında vatandaşların sosyal, kültürel ve sportif ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu kapsamda Atalar, Battal ve Işıklı mahallelerinde yapımına başlanan sosyal tesislerde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Dülük Antik Taş Ocağı'nda Muhteşem Defile! Tarih ve Moda Buluştu
Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 3. Moda ve Tasarım Haftası kapsamında gerçekleştirilen Cosplay ve Sürrealizm Defilesi, Dülük Antik Taş Ocağı’nın eşsiz atmosferinde büyük ilgi gördü. Tarihi dokunun sanatla buluştuğu etkinlikte, genç tasarımcıların özgün çalışmaları izleyenlerden tam not aldı.
AKEDAŞ’ta Bayram Coşkusu: Çalışanlar ve Yöneticiler Bayramlaştı
Kurban Bayramı dolayısıyla AKEDAŞ tarafından düzenlenen geleneksel bayramlaşma programı, kurum çalışanlarını ve yöneticilerini bir araya getirdi. AKEDAŞ yerleşkesinde gerçekleştirilen programda, bayramın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu hep birlikte yaşandı.