Prof. Dr. Canan Karatay KSÜ’de Kahramanmaraş Paçası ve Gastronomi Konulu Konferans Verdi
GÜNDEMKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), Prof. Dr. Canan Karatay ve Türkolog Sibel Topçuoğlu Dedeoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Kahramanmaraş Paçası ve Gastronomi” konulu konferansa ev sahipliği yaptı.
KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.
Sağlıklı bir yaşam için spor, yemek ve serbest zaman kullanımının önemine vurgu yapan Rektör Can, sağlıklı beslenme konusunda referans bilgiler içeren bu konferansın düzenlenmesine katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
Bu programın üniversite, kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğinin ürünü olduğuna dikkat çeken Rektör Can, bu işbirliğinin şehrimizde daha güzel işlerin yapılabileceğinin göstergesi olduğunu belirterek emeği geçen herkese şükranlarını sundu.
Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ile Kahramanmaraş Kültür Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği Başkanı Gökhan Büyükdereli de kısa birer selamlama konuşması yaptılar.
Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından Türkolog Sibel Topçuoğlu Dedeoğlu, Maraş Paçası’nın tarihine ilişkin bilgileri katılımcılarla paylaştı. Yemek kültürünün şehir ekonomisine önemli katkılarının olduğuna dikkat çeken Dedeoğlu, Kahramanmaraş mutfağının kıymetli hikâyelerle dolu zengin bir mutfak olduğunu söyledi.
Sibel Topçuoğlu Dedeoğlu’nun sunumunun ardından Prof. Dr. Canan Karatay, “Kahramanmaraş Paçası ve Gastronomi” başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi.
Sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Canan Karatay, bir kalp profesörü ve iç hatalıkları profesörü olarak senelerdir 'Kalp hastalığının, kanserin sebebi trans yağlardır, kesinlikle kolesterol değildir.' dediğini ve hala bunun mücadelesini verdiğini söyledi.
"Soğuk sıkım zeytinyağı, ana sütünün aynısıdır, içerikleri aynıdır.” diyen Karatay, “Oranları değişik olabilir, birisi insandan geliyor diğeri meyveden geliyor. Ama bir tek farkları var; ana sütü hayvansal kolesterol içerir, soğuk sıkım zeytinyağı bitkisel kolesterol içerir. Kolesterol olmasa dünyada ne bitki olur ne insan ne de hayvan olur. Ama zeytinyağının riviera dediğimiz fabrikadan çıkan işlenmişi tehlikelidir ve kanser sebebidir.” ifadelerini kullandı.
Gribe karşı kelle paça tüketilmesini öneren Prof. Dr. Karatay, bu yemekte protein, dengeli yağ ve vitaminlerin bulunduğunu belirterek doğal kelle paçanın şifa kaynağı olduğunu söyledi.
Çin'de çok sayıda insanın ölümüne neden olan corona virüsüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Karatay, corona virüsünün viral bir enfeksiyon olduğunu, korkulacak bir şey olmadığını söyledi.
“Bu corona virüsü, akciğerdeki hücrelerin içine giriyor; solunum yoluyla bulaşması o demek. Ve o hücre içinde virüs büyür, çoğalır. Yani hücrenin içindeki besini kullanarak çoğalır ve de hücreyi parçalar. Sıkıntı da oradan başlar. Bütün grip enfeksiyonları aynı. Virüsler aynı, değişmiyorlar. Her sene çok ufak kılıf ve renk değiştiriyorlar.” diyen Karatay, “Teknoloji bu kadar ilerledi, asırlardan beri, dünya kurulduğundan beri daha virüsleri halledemedik. O halde hücre içine girmesini bizim önlememiz lazım. Hücre içine girmezse hastalık olmuyor. Onun için de bağışıklık sisteminin güçlenmesi lazım." şeklinde konuştu.
Konferans sunumunun ardından Rektör Can ve protokol üyeleri tarafından Prof. Dr. Canan Karatay ve diğer konuşmacılara günün hatırası için hediye takdiminde bulunuldu.
Prof. Dr. Canan Karatay, Rektör Prof. Dr. Niyazi Can ve protokol üyeleri, konferansın ardından fuaye alanında yer alan Kahramanmaraş’a özgü ürünlerin yer aldığı stantları gezdiler.
İlginizi Çekebilir
SANKO Üniversitesi Rektörü Dağlı'dan YKS Tercihinde Kritik Tavsiyeler
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih yapacak adaylara yönelik mesaj yayımladı.
SANKO Üniversitesi Tanıtım Günleri 22 Temmuz'da Başlıyor
SANKO Üniversitesi tarafından, üniversite tercihi yapacak aday öğrencilere ve ailelerine yönelik Tanıtım Günleri düzenlenecek.
SANKO Üniversitesi Memnuniyet Sıralamasında Türkiye'nin Zirvesine Yükseldi
SANKO Üniversitesi, öğrenci ve mezun memnuniyetinde elde ettiği başarılarla Türkiye'nin en seçkin üniversiteleri arasındaki yerini daha da güçlendirdi.
Şehitkamil'den Gençlere Yaz Hediyesi: Ücretsiz Burnaz Plajı Kampı Başvuruları Başladı
Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz'ın, lise öğrencileri ile yeni mezun gençlere karne hediyesi olarak hazırladığı Günübirlik Erzin Burnaz Plajı Deniz Kampı için başvurular başladı. Yaz tatilini hem eğlenceli hem de verimli geçirmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında gençler, ücretsiz olarak denizle buluşma fırsatı yakalayacak.
Prof. Dr. Güner Dağlı: Gençlerimizi Milli ve Manevi Değerlerle Yetiştirmeliyiz
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı,15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda "15 Temmuz, milletimizin devletine, vatanına ve millî iradesine sahip çıkma kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği unutulmaz bir gündür" dedi.
Şehitkamil Belediyesi'nden KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde Kapsamlı Temizlik
Şehitkamil Belediyesi, esnaf sahresi dolayısıyla faaliyetlerine ara verilen KÜSGET Sanayi Bölgesi'nde geniş kapsamlı bir temizlik çalışması gerçekleştirdi. İki gün boyunca aralıksız sürdürülen çalışmalar kapsamında bölgenin cadde ve sokakları baştan sona temizlenirken, Pazartesi günü iş yerlerini açan esnaf temiz ve düzenli bir çalışma ortamıyla güne başladı.