© Haber Hanesi 2014 - 2025

Uzmanlar Uyarıyor: Uzun Süre Oturuyorsanız Piriformis Sendromuna Yakalanabilirsiniz!

Belden çıkıp ayağa kadar inen siyatik sinirin kalça bölgesinden geçerken pirifomis adı verilen bir kasın altında basıya uğraması sonucu piriformis sendromu oluşuyor. Piriformis kasının ayakta durma ve yürüme gibi aktivitelerde görev alan bir kas olduğunu belirten uzmanlar, iş veya farklı nedenlerle uzun süre oturanlarda siyatik sinirin bu kas altında sıkıştığını ve sendroma yol açtığını ifade ediyor. Prof. Dr. Nihal Özaras, kalça ve bacakta ağrının piriformis sendromunda temel şikayetler olduğuna dikkat çekiyor ve tanının ancak tıbbi öykü ile birlikte muyanede konulabildiğini söylüyor. Özaras, sporcularda da piriformis sendromu ile karşılaşılabildiğini hatırlatarak fizik tedavi ve doğru egzersizlerle tedavinin mümkün olduğunu vurguluyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Nihal Özaras, iş veya farklı nedenlerle uzun süre oturanlarda ve sporcularda sıklıkla görülebilen piriformis sendromu hakkında önemli bilgiler paylaştı, tavsiyelerde bulundu.

 

Uzun süre oturanlar risk altında

 

Piriformis sendromunun belden çıkıp ayağa kadar inen siyatik sinirin kalça bölgesinden geçerken pirifomis adı verilen bir kasın altında basıya uğraması ile ortaya çıkan klinik tablo olduğunu belirten Prof. Dr. Nihal Özaras, “Piriformis kası ayakta durma, yürüme gibi aktivitelerde görev alan bir kastır. Sporcularda olduğu gibi aşırı kullanma nedeniyle bu kasın kalınlaşması, hemen altından geçen siyatik sinire bası yapmasına neden olabilir. İş veya farklı nedenlerle uzun süre oturanlarda da siyatik sinir bu kas altında sıkışabilir. Bazen de piriformis kasının yapısal anomalileri siyatik siniri sıkıştırabilir” diye konuştu.

 

Kalça ve bacakta ağrı ile kendini gösteriyor

 

Kalça ve bacakta ağrının piriformis sendromunda temel şikayetler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nihal Özaras, “Ağrı oturmakla artar. Bazen bacağa da yayılan karıncalanma ve uyuşma gibi yakınmalar görülür. Bu sendromun tanısını koymak için özel bir kan testi veya görüntüleme yöntemi bulunmuyor. Şikayetlerin başlangıcı, seyri, tetikleyen faktörler gibi bilgileri içeren tıbbi öykü ve muayene ile tanı konulabiliyor. Bazen diğer hastalıkları dışlamak için MR gibi bazı tetkiklere ihtiyaç duyulabiliyor” dedi.

 

Doğru egzersizlerle fayda sağlanabilir

 

Prof. Dr. Nihal Özaras, öncelikle siyatik siniri sıkıştıran hareketlerden kaçınmak gerektiğini vurguladı ve “Ağrı kesiciler, kas gevşeticiler sinir üzerindeki basıyı azaltmada ve şikayetleri gidermede faydalı olabilir. Fizik tedavi yöntemleri ve doğru egzersizler ile büyük oranda tedavi sağlanabilir. Bu tedavilere rağmen fayda görmeyen hastalara cerrahi girişim gerekebilir” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

Kurban Bayramı’nda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Elemanı Arş. Gör. Yeşim Köylüoğlu, Kurban Bayramı süresince değişen beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerinde önemli etkiler oluşturabileceğine dikkat çekerek bayramda dengeli beslenme uyarısında bulundu.

SANKO Üniversitesi’nden Hipertansiyon Uyarısı: İlaçlara Rağmen Düşmüyorsa Dikkat

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan Uzm. Dr. Beyhan Tiryaki, hipertansiyonun dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen önemli bir hastalık olduğunu söyledi.

SANKO'dan Astım Hastalarına Bahar Uyarısı: İlaçlarınızı Aksatmayın

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda görev yapan Uzm. Dr. Haşim Karakuş, polen yoğunluğunun arttığı bahar mevsiminde astım ve alerjik hastalıklara bağlı şikâyetlerin de artış gösterdiğini söyledi.

Tekrarlayan Omuz Çıkığına Dikkat: Uzmanından Önemli Uyarılar

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Burçin Karslı, omuz ekleminin vücudun en hareketli, aynı zamanda da en sık çıkan eklemi olduğunu söyledi.

Uzm. Dr. Mehmet Almacıoğlu SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Göreve Başladı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Almacıoğlu, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.

Mevsim Geçişlerinde Halsizliğe Dikkat: Uzmanından Altın Öneriler

SANKO Üniversitesi Hastanesi Uzman Diyetisyeni Meltem Demirci, mevsim geçişlerinde bedeni dinç tutmanın günlük yaşamı sürdürmede çok önemli rolü olduğunu söyledi.

TÜM HABERLER