Fındık Alımı Kurban Bayramı’ndan Sonra Başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fındık Alımı Kurban Bayramı’ndan Sonra Başlıyor
Abone ol
Her yıl üreticilerin merakla beklediği fındık fiyatlarının müjdesi bu yıl Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Erdoğan, hazırlıklarını tamamlayan TMO’nun hasat başlangıcına denk gelen Kurban Bayramı’nın hemen akabinde alıma geçeceğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, fındıkta uygulanacak taban fiyatı açıkladı, üreticiye yapılan 8,5 milyar liralık destek ödemesine ise dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada fırsatçılara göz açtırmadıklarını belirterek Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) ile birlikte fiyatlara müdahale ettiklerini kayda geçti. Bu kararla birlikte TMO’nun piyasada olacağı ve fındık alımı yapacağı netleşmiş oldu. Erdoğan, bu yıl yüzde 50 randıman esasına göre Giresun kalite kabuklu fındık için 17 lira, levant kalite kabuklu fındık için 16,5 lira olmak üzere taban fiyatı açıkladı.
Ülkenin en önemli tarım ürünlerinden ve ihracat kalemlerinden birinin yaklaşık 500 bin çiftçinin gelir kaynağını oluşturan fındık olduğunu anlatan Erdoğan, şu açıklamayı yaptı:
“Bay Kemal, burayı iyi dinle. Çünkü senin yanındakiler sana çok yalan haber getiriyor. Sen zaten fındığı da görsen tanımazsın. Bak şimdi sana fındıktan bir müjde veriyorum. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan dünya fındık üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştiriyor. 3 ülke olarak fındıkla ilgili zirai mücadele verim, kalite artışı ve pazarlama konularında iş birliği çalışmalarını başlattık. Böylece önümüzdeki dönemde fındığın dünya piyasalarında hak ettiği değeri sürekli kılmak amacıyla önemli bir adım atmış olduk. Biz, fındık üreticilerini, geçen yıl başta olmak üzere hep destekledik. Çünkü oralarda da maalesef bu işin soygununu yapanlar var. Tedbirlerimizi aldık. TMO’yu bu noktada devreye soktuk. Bugüne kadar fındık üreticimize 8,5 milyar lira destekleme ödemesi yaptık, Bay Kemal.”
Fındık hasat döneminde üreticiler aleyhine gelişmeler olduğunu gördükleri anda Toprak Mahsulleri Ofisini görevlendirerek piyasada bir taban fiyat oluşmasını sağladıklarını belirten Erdoğan, “Mesela geçen yıl ilk başlarda fındık fiyatları iyi düzeydeydi ama ne zaman fırsatçılar devreye girdi ve fiyatlar aşağı doğru seyretmeye başladı, işte hemen orada Toprak Mahsulleri Ofisi vasıtasıyla duruma müdahale ettik. Böylece fiyatlar olması gereken seviyeye çıktı. Biz çiftçimizin, köylümüzün, müstahsilimizin yanındayız, 18 yıldır hiçbir zaman onları yalnız bırakmadık” dedi.
Bu sezon fındık veriminin geçen yıla göre daha yüksek olduğunu aktaran Erdoğan, yaklaşık 700 bin ton civarında rekolte beklendiğini vurguladı.
TMO’ya hububat ve bakliyatta olduğu gibi hasat dönemi başlamadan fındık alımı için görev verme kararı aldıklarını kaydeden Erdoğan, Ofisin alım yapacağı taban fiyatlar sayesinde spekülatörlerin önünü peşinen keserek, fındık pazarında üreticiler aleyhine oluşacak fiyat belirsizliklerini ortadan kaldırmayı hedeflediklerini bildirdi.
FINDIK TABAN FİYATLARI
TMO’nun taban fiyatlarını açıklayarak fındık üreticilerine müjde vermek istediğini ifade eden Erdoğan, yüzde 50 randıman esasına göre, Giresun kaliteli kabuklu fındık için taban fiyatının kilogramda 17 lira, Levant kaliteli kabuklu fındık için de taban fiyatın kilogramda 16,5 lira olduğunu, buna kilogram başına yaklaşık 2 lira olan mazot, gübre desteği ve alan bazlı destek eklendiğinde kilogram fiyatlarının fiilen 19 lira ile 18,5 lira arasına geldiğini kaydetti.
Erdoğan, “Hazırlıklarını tamamlayan TMO hasat başlangıcına denk gelen Kurban Bayramı’nın hemen akabinde alıma geçiyor. 2019 yılı fındık hasat sezonunun bereketli geçmesini, bu fiyatların üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını Allah’tan diliyorum” dedi.

Kaynak:Haber - İlhan Gökalp Durmuş

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mor ve Ötesi’nden Senfonik KonserÖnceki Haber

Mor ve Ötesi’nden Senfonik Konser

KANSIZLIK VE BESLENMESonraki Haber

KANSIZLIK VE BESLENME

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar